Kim Ji Young Born 1982 Review

Film Kim Ji Young 1982 ini merupakan adaptasi dari novel dengan judul yang sama yang terbit Oktober 2016. Sejak awal liris novelnya memang sudah menuai kontroversi lantaran mengangkat isu Feminisme yang tabu di Korea Selatan.

Fokus cerita  film Kim Ji Young Born 1982 adalah ke arah sudut pandang wanita yang merasa kehilangan semuanya setelah melahirkan anak. Tanpa Kim Ji Young sadari saking sedihnya, saking sering memendam rasa ternyata dia malah terkena gangguan jiwa. Dimana dia suka menjadi orang lain, dan mengibaratkan dirinya sebagai orang  ketiga (seperti kesurupan).

Cerita ini baper, terutama karena film Kim Ji Young Born 1982 ini dari sudut pandang feminism jadi banyak mengungkit hal-hal yang menjadi dilemma bagi wanita, yang akhirnya apapun pilihan wanita, tetap saja wanita yang salah. Ada banyak adegan-adegan yang bisa bikin nangis, tapi sampai akhir aku ternyata enggak nangis, cuman berkaca aja air matanya.

Ada beberapa poin yang bisa diambil dari film Kim Ji Young Born 1982

  1. Dilemma wanita. Antara bekerja atau mengasuh anak. Bahkan untuk kedua pilihan ini, dua-duanya berakhir sama, sama-sama struggle menjalankan pilihannya. Buat working mom sering merasa gagal mendidik anaknya, gagal menjalankan rumah tangganya. Sedangkan buat ibu rumah tangga sering merasa gagal menjalankan hidupnya, merasa terkurung dari dunia luar.
  2. Komunikasi dalam berumah tangga itu perlu sharing, curhat, dan menyampaikan pendapat itu perlu. Dalam cerita ini bukan berarti suaminya tidak sayang pada istrinya, hanya saja keduanya saling menyimpulkan, bukan mengkomunikasikan. Kim ji young nya berusaha menjaga rumah tangga dengan baik, mengurus anak, dan mengurus rumah, dan suaminya berusaha kerja keras untuk membiayai keluarganya. Malam datang, keduanya hanya tidur, dan tidak ada sesi pillow talk keduanya.
  3. Eksistensi. Perwujudan diri sendiri. Penyebab utama gangguan jiwa Kim Ji Young ini karena dari kecil dia sudah mengalami beberapa trauma terkait perbandingan dari orang sekitarnya. Dari kecil dia sering mendengar ‘mendingan anak laki laki dari perempuan’, di kantor dia mendengar ‘perempuan bisa apa, jabatan sampai mana’. Di rumah mertua dia mendengar ‘hebatnya anak ku, beruntung sekali menantuku’. Di rumahnya sendiri dia mendengar ‘adik laki lakinya adalah yang terbaik’. Dari sinilah dia merasa eksistensinya terkikis. Bahkan untuk akhir ceritanya ternyata solusinya tetap sama yaitu ‘eksistensi diri’, dimana Kim ji young ini menemukan cara untuk mengaktualisasikan dirinya tanpa harus bekerja.
  4. Jangan menggunjing orang. Jangan komentari hidup iparmu. Jangan komentari hidup keponakanmu. Jangan komentari hidup tetanggamu. bahkan jangan komentari hidup orang yang sekedar lewat di depanmu. Karena kalian tidak tau apa yang ia lihat, apa yang ia dengar, apa yang ia jalani selama ini.
  5. Me time, Pillowtalk, Honeymoon, Reward. Semuanya ini perlu. Saling menghargai suami dan istri, memberi waktu untuk bernafas segar. Ini kim ji young 1982 macam-macam istri yang nggak bisa kemana-mana setelah melahirkan sampai anaknya masuk paud.

Ya itu sih garis besar yang aku dapatkan dari kim ji young born 1982. Ada satu hal yang aku sayangkan dari film Kim Ji Young Born 1982 ini. Sampai akhir tidak ditunjukkan penyakit psikisnya, penyebab, dan terapinya. Sedikit penasaran saja penyakit macam apa itu. Dalam film ini cuman ditemukan trigger nya adalah ketika Kim Ji Young merasa sangat sedih dan tidak bisa mengungkapkan sesuatu.

Film nya slow, dan setiap adegan-adegan yang ada memang selalu menggunakan sudut pandang wanita, jadi menurutku wajar saja jadi kontroversi bagi laki-laki. Karena dalam film ini suaminya nggak bisa ngapa-ngapain. Bantu enggak, perhatian yo nggak, lah kasih solusi juga nggak.

Cukup sekian review ku hari ini.

Kasih bintang ****

It’s okey tapi karena slow filmnya kind of tired nunggu ending. Eh endingnya terlalu umum.

You may also like

28 Comments

  1. Long time supporter, and thought I’d drop a comment.

    Your wordpress site is very sleek – hope you don’t mind me
    asking what theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
    :P)

    I just launched my site –also built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site down quite a bit.

    In case you have a minute, you can find it by searching for
    “royal cbd” on Google (would appreciate any feedback) – it’s still in the works.

    Keep up the good work– and hope you all take care of yourself during the coronavirus scare!

  2. Hi there! I know this is kinda off topic but I was
    wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
    Thanks a lot!

  3. I’m curious to find out what blog platform you have
    been working with? I’m experiencing some minor security issues
    with my latest site and I would like to find something
    more secure. Do you have any solutions?

  4. I’m no longer certain the place you are getting your
    information, but great topic. I needs to spend some time learning more or
    working out more. Thanks for wonderful info I was searching for this information for my mission.

  5. That is very attention-grabbing, You are an excessively
    professional blogger. I have joined your feed and look forward to
    in the hunt for more of your great post. Additionally, I
    have shared your website in my social networks

  6. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to
    “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I
    suppose its ok to use some of your ideas!!

  7. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time making
    a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
    and I’m looking for something completely unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  8. I like the helpful info you provide in your articles.

    I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
    I’m quite certain I will learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

  9. I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
    Did you make this web site yourself? Please reply
    back as I’m planning to create my own personal blog and want to find out where
    you got this from or what the theme is called. Thanks!

  10. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
    looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but
    I had to ask!

  11. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any feedback would be greatly appreciated.

  12. It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to
    be happy. I have read this publish and if I may just I want to suggest you few attention-grabbing issues or advice.
    Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
    I want to learn even more things approximately it!

  13. What i do not understood is in truth how you’re not actually much more neatly-appreciated than you may be
    right now. You’re so intelligent. You understand therefore significantly
    with regards to this topic, made me personally consider it from a lot of various angles.
    Its like men and women are not interested until it’s one
    thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent.
    Always handle it up!

  14. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added-
    checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact
    same comment. Is there an easy method you can remove me from that
    service? Many thanks!

  15. Hi there! Quick question that’s totally off
    topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

    My blog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying
    to find a template or plugin that might be able to fix this issue.

    If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

  16. I am extremely inspired together with your writing skills and also with the structure in your blog.
    Is this a paid subject matter or did you
    modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing,
    it’s uncommon to see a nice blog like this one nowadays..

  17. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers
    and starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

  18. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
    I’d be very grateful if you could elaborate a little
    bit further. Thank you!

  19. Currently it seems like Movable Type is the best blogging platform available right
    now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  20. With havin so much written content do you ever run into
    any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of unique
    content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up
    all over the internet without my permission. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off?
    I’d truly appreciate it.

  21. Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and
    personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from
    this web site.

  22. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Many thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *